Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Маймунка

Сподели:

Маймунките се срещат в джунглите и гористите местности в южното полукълбо. Има две основни класификации на видовете маймуни - произлизащи от Стария свят (Азия и Африка) и от Новия свят (Южна Америка). Различават се над 260 вида маймуни като се започне от шимпанзета до миниатюрната маймунка мармозетка. В основната им храна влизат листа, зеленина, плодове (боровинки, ягоди, малини), насекоми. Хапват банани, но преди това ги обелват и изхвърлят обелката.

виж в пълен размер

Маймунката мармозетка (научно название Callithrix Pygmaea) се води особено екзотичен вид. Тя се характеризира със скромни размери (14-16 см.), тежи  средно около 120-140 грама. Тялото ѝ е покрито с пухкаво кожухче, което има различна окраска. Най-често преобладаващите цветове са черно, бяло, кафяво, сиво, жълтокафяво. Средната продължителност на живота й е между 8 и 12 години. Тя е красиво и дружелюбно животно и затова е все по-популярно да се отглежда като домашен любимец. Поради своята специфика и екзотичност цената е доста висока.

Маймунката мармозетка средно достига до 15 см. височина, а опашката ѝ -  до 20 см. Има много остри нокти, което ѝ помага лесно и бързо да се катери по дърветата. С помощта на дългата си опашка успява да балансира и безпроблемно да скача от дърво на дърво. Много е бърза и пъргава за разлика от другите видове, характеризиращи се с по-големи размери. Тя успява да се покатери до най-високите части на дърветата. Може да развива скорост около 40 км/ч. В менюто на маймунката влизат плодове, насекоми, дребни влечуги, както и беловината на дърветата.

Маймунката мармозетка е желан домашен любимец, но отглеждането ѝ не е лесно. Когато бебе мармозетка се отнеме от родителите, то може да развие депресия и да умре. Малките маймунки мармозетки трябва да се захранват на всеки два часа поне през първите две седмици. Някои проявяват агресивност към стопаните си, която най-често се изразява в крясъци, атака или хвърляне на изпражнения.

Бременността трае около 4-5 месеца, след което женската ражда 1 или 2 малки до два пъти в годината. Мъжкият се грижи за новородените до момента, в който те бъдат готови да се грижат сами за себе си.

Мармозетките живеят на племена (т.е. по групи) - родителите заедно с потомците си и техните малки. В едно племе може да има повече от една мъжка маймунка, но всички приемат един за доминиращ.

Харесайте страницата ни във Facebook