Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Марема

Сподели:

Марема / Cane da pastore Maremmano-Abruzzese (201) (Maremma and the Abruzzes Sheepdog)

Други наименования: Маремано-абруцко пастирско куче

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази древна порода е Италия, а данни за нея има от преди 2000 години. Представителите й са много умни и смели и принадлежат към групата на работещите кучета. Те са отговорни и надеждни пазачи на стадата с добитък и се справят чудесно със задълженията във фермите.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 60 до 73 см.
Тегло: от 30 до 45 кг.
Тяло: голямо
Глава: широка, с дълга муцуна
Очи: в тъмен цвят
Носна гъба: тъмна
Уши: във V-образна форма, висящи
Опашка: носи се надолу, покрита е с бухнала козина
Козина: гъста, груба и на вълни
Окраска: бяла, а някои представители имат оранжеви или жълти шарки

Характер и поведение

Маремано-абруцките пастирски кучета са независими и много бдителни кучета.  Стават много близки със стопаните си и биха направили всичко за тях, което ги прави прекрасни компаньони. Разбират се безпроблемно с децата и другите домашни любимци в семейството.

Отглеждане

Градската среда е крайно неподходяща за отглеждането на тези кучета, те се нуждаят от пространство и повече движение, за да изразходват енергията си и да се чувстват добре. Обучението им трябва да се провежда единствено с позитивни методи, с много разбиране от страна на стопаните им и похвали. Козината им трябва да се сресва сравнително рядко.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с много добро общо здравословно състояние, но е предразположена към дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота на тези кучета е около 11-13 години.

Харесайте страницата ни във Facebook