Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Малък вендейски басетгрифон

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на малкия вендейски басетгрифон е Франция. Тези кучета са много интелигентни, решителни и изключително смели и не се плашат от климатичните условия и от труднодостъпните терени. Представителите на породата са отлични ловни кучета, които ще гонят своята плячка, докато я достигнат.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 34 до 38 см.
Тегло: от 14 до 18 кг.
Тяло: по-дълго, отколкото високо
Шия: широка
Глава: със закръглени скули
Очи: кръгли и в тъмен цвят
Носна гъба: черна
Уши: дълги и висящи
Опашка: средно дълга и се носи нагоре
Крайници: къси
Козина: средно дълга, груба
Окраска: бяла със сиви, черни, жълти или оранжеви шарки

Характер и поведение

Малките вендейски басетгрифони са много жизнени и дружелюбни кучета, чудесни и желани компаньони. Много силно се привързват към стопаните си и обожават тяхната компания. Не обичат да остават сами, това може да ги направи апатични и разрушаващи имущество. Чудесни са с децата и с другите домашни любимци, но няма да се разбира с по-малките от тях заради силните си ловни инстинкти. Към непознатите се отнасят добре, което ги прави неподходящи за кучета пазачи.

Отглеждане

Представителите на тази порода спокойно могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от редовни разходки и от вниманието на своите стопани. Лесно се поддават на обучение, но само с позитивни методи, важно е да разберат кой е господарят от малки, за да няма проблеми в поведението им на по-късен етап. Козината на тези кучета трябва да се сресва сравнително рядко, един път в седмицата ще е напълно достатъчно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Предразположени са към очни проблеми, дисплазия на тазобедрената става, епилепсия, проблеми с щитовидната жлеза и колянните стави, кожни и хранителни алергии. Средната продължителност на живота на тези кучета е около 14 години, като е възможно да доживеят и повече.

Харесайте страницата ни във Facebook