Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Малко лъвско куче

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на малкото лъвско куче е Франция, а тези умни и много смели кучета са били сред любимите на аристократите. Имало е период (началото на 20 век), когато породата е била застрашена от изчезване, но селекционни програми помогнали за нейното съхранение. В книгата на Гинес породата се записва цели два пъти - първият за най-скъпо куче, а вторият - за най-рядка порода.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 25 до 33 см.
Тегло: от 4 до 8 кг.
Тяло: компактно
Глава: муцуната е къса
Очи: тъмни
Носна гъба: тъмна
Уши: окосмени и висящи
Опашка: носи се над гърба
Козина: дълга и много мека 
Окраска: в най-разнообразни цветове и комбинации от тях

Характер и поведение

Малките лъвски кучета са много социални и дружелюбни, силно привързващи се и обичащи вниманието на своите стопани. Държат се чудесно с децата и другите домашни любимци в семейството, но компанията на непознатите веднага ще задейства силните им защитнически инстинкти и ще започнат да лаят, на тях определено може да се разчита като пазачи.

Отглеждане

Представителите на породата спокойно могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от ежедневни разходки и тази тяхна необходимост не трябва да бъде пренебрегвана от техните стопани. Козината на малките лъвски кучета трябва да се сресва всеки ден и да се подстригва периодично при професионалист.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тези кучета имат много добро общо здравословно състояние, но са предразположени към очни проблеми и проблеми с колянните стави. Средната продължителност на живота на малките лъвски кучета е около 12-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook