Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Макнаб

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Породата се появява през втората половина на 19 век в Калифорния, благодарение на фермера Александър Макнаб. Тези кучета са резултат от кръстосването на шотландско бордър коли с местни овчарски кучета. Днес представителите на породата се срещат рядко, но се отличават като много добри охранители и способни ловци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 38 до 63 см.
Тегло: от 11 до 23 кг.
Тяло: компактно, атлетично
Глава: муцуната е издължена
Очи: малки
Уши: прави и с триъгълна форма
Опашка: възможни са, както дълъг, така и къс вариант
Козина: къса и мека на допир
Окраска: черно-бяла, червено-бяла

Характер и поведение

Макнабите са предани кучета с много приятен характер, чудесни компаньони за всеки. Силно се привързват към стопаните си, особено към един човек от семейството, но което принадлежат. Най-добре се отнасят с децата, с които са отраснали заедно, като същото важи и за другите домашни животни. Към непознатите са подозрителни и винаги нащрек - поведение, продиктувано от силно развитите им защитнически инстинкти.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за макнаба, тъй като той се нуждае от просторно място, много движение и различни упражнения, най-добре е да се отглежда в къща с голям двор или ферма. Козината му не изисква особени грижи и е лесна за поддържане.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с много добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота на тези кучета е около 15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook