Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Мадагаскарски котон

Сподели:

Други наименования: Котон де тулеар

Произход, качества и предназначение на породата

Породата произхожда от о-в Мадагаскар, а името на тези кучета до голяма степен се свързва с меката им козина - „сoton“ в превод от френски означава памук. Днес мадагаскарските котони са рядко срещана порода кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Тези кучета много приличат на породата бишон фризе.
Височина: от 25 до 30 см.
Тегло: от 5.5 до 7 кг.
Тяло: компактни
Очи: тъмни
Носна гъба: тъмна
Уши: с триъгълна форма, високопоставени
Опашка: покрита с много козина, носи се високо 
Козина: средно дълга, много мека и приятна на допир
Окраска: бяла, черно-бяла

Характер и поведение

Мадагаскарският котон е много социален, забавен, игрив, внимателен, дружелюбен и чудесен компаньон, който много силно се привързва към стопаните си. Представителите на породата се отнасят добре с децата и другите домашни любимци в семейството, а сред любимите им занимания е да пътуват и да плуват. 

Отглеждане

Мадагаскарските котони са с компактни размери и не се нуждаят от много разходки и упражнения, което ги прави подходящи за отглеждане в малки жилища и апартаменти. Лесно се поддават на обучение, но на моменти могат да проявят упоритост. Склонни са да се научат да ходят само на задните си лапи. Козината им често трябва да се разресва и периодично да се подстригва, за да изглежда добре, но като цяло пада малко, което прави породата подходяща за алергични хора. Банята не се препоръчва, освен ако не е наложително, нормално е да се къпят два-три пъти в годината. Ушите им трябва да се проверяват често, за да не се получат инфекции.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с много добро здравословно състояние, а средната продължителност на живота на тези кучета е около 14-16 години.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook