Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Лхаса апсо

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Произходът на тази порода е свързан с планинските райони на Тибет. Лхаса апсо са изключително интелигентни кучета с много остър слух. В миналото са ги използвали за пазачи на храмовете. Има предание, че щом стопанинът на такова куче почине - душата му ще премине в неговото лхаса апсо. Породата става популярна, благодарение на Далай Лама през 30-те години на миналия век, дори е обявена за свещена.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 25 до 28 см.
Тегло: мъжки - от 5.9 до 6.8 кг.
Тяло: компактно
Глава: с квадратна муцуна, има характерни брада и мустаци
Очи: в тъмен цвят
Носна гъба: тъмна
Уши: висящи
Опашка: носи се завита над гърба
Козина: дълга, права, гъста
Окраска: кафява, кремава, черна, сива, бяла

Характер и поведение

Лхаса апсо са много интелигентни и жизнени кучета, които изграждат много силна връзка със своите стопани. Не е препоръчително да се оставят сами за дълго време, това ще им се отрази много зле. Малките деца не са подходяща компания за тези кучета, ще се разбират само с поотраснали и внимателни деца. Лхаса апсо предпочитат да са единственият любимец в семейството, ревниви са и обичат да се чувстват като специална част от живота на своите стопани.

Отглеждане

Представителите на породата могат спокойно да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от ежедневни разходки. Препоръчва се козината им да се разресва всеки ден, за да изглежда добре, но като цяло не пада много и е подходящ избор за алергични хора. Желателно е да се къпят често.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Лхаса апсо са предразположени към кожни алергии, проблеми с очите и бъбреците, а средната продължителност на живота им е около 15 години, като някои представители на породата доживяват до 18 и повече години.

Харесайте страницата ни във Facebook