Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ланкшир хийлър

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази сравнително нова и все още рядко срещана порода е Англия, а данни за нея има от 60-те години на миналия век. Ланкшир хийлърите са много интелигентни кучета и се отличават като добри пазачи на стадата с добитък и способни ловни кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 25 до 31 см.
Тегло: от 3 до 6 кг.
Тяло: с добре развита мускулатура
Глава: с правилни пропорции спрямо тялото на кучето
Очи: раздалечени едно от друго
Уши: прави и имат триъгълна форма
Опашка: носи се над гърба
Крайници: къси
Козина: гъста, къса
Окраска: комбинация от жълто-кафяво и черно

Характер и поведение

Представителите на породата са много предани на своите стопани и са чудесна компания за всеки. Отнасят се чудесно към порасналите и по-внимателни деца, както и към другите домашни любимци в семейството. Към непознатите са подозрителни и постоянно нащрек, като това тяхно поведение е продиктувано от силно развитите защитнически инстинкти на породата.

Отглеждане

Ланкшир хийлърът може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни и продължителни разходки. Стопаните му трябва да са търпеливи и внимателни към него и да го възпитават с много постоянство и разбиране още от малко кученце. Ранното социализиране ще укроти упорития характер на породата. Козината на тези кучета се нуждае само от разресване сравнително рядко.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с чудесно здраве, а средната продължителност на живота на тези кучета е около 12-13 години.

Харесайте страницата ни във Facebook