Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ландзеер

Сподели:

Ландзеер / Landseer (europäisch-kontinentaler Typ) (226) (European Continental type)

Други наименования: Ландсир; Немско-швейцарско планинско куче

Порода от Втора група - секция 2 - Планински породи

Произход, качества и предназначение на породата

Произходът на породата се свързва с териториите на днешните Швейцария и Германия през 19 век. Тя носи името на художника сър Едуин Ландсир, който прави тези кучета известни с помощта на картините си. В наши дни някои страни обявяват породата като разновидност на нюфаундленда. Ландзеерите са интелигентни и изключително смели кучета.

Ландзеер
виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 72 до 80 см., женски - от 67 до 72 см.
Тегло: мъжки - от 59 до 68 кг., женски - от 45 до 54 кг.
Тяло: масивно и с добре развита мускулатура
Шия: силна
Глава: малко издължена
Очи: в тъмен цвят
Носна гъба: тъмна
Уши: висящи
Опашка: носи се надолу
Крайници: мускулести
Козина: дълга, права, мека и на леки вълни, водоустойчива
Окраска: бяла с черни шарки, като черният цвят преобладава по главата, а белият по муцуната на кучетата

Характер и поведение

Представителите на породата са дружелюбни, социални и предани кучета с много благ характер. Отнасят се с много търпение и внимание към децата от семейството, на което принадлежат. Към другите домашни животни също са приятелски настроени, дори към непознати ще се държат добре, освен ако не бъдат предизвикани и не се почувстват заплашени. Също така е интересно да се знае, че ландзеерите обожават водата.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за тези кучета, те се нуждаят от повече пространство и много движение. Къща с голям двор или ферма в райони с по-студен климат е идеалната среда за отглеждането им. Обучението на ландзеерите трябва да се провежда единствено с позитивни методи, тъй като са много чувствителни и лесно раними, дори само виковете на стопаните им биха ги стресирали.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на породата са предразположени към сърдечни проблеми, затлъстяване и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 10 години.

Харесайте страницата ни във Facebook