Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Къдравокосмест ретривър

Сподели:

Други наименования: Къдрав ретривър

Произход, качества и предназначение на породата

Това е една от най-старите породи от групата на ретривърите, а родината й е Англия. Днес тези кучета са изключително популярни и предпочитани в Австралия и Нова Зеландия. В миналото къдравокосместите ретривъри са се използвали като помощници в лова и не случайно са били сред любимите кучета на ловците.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 63 до 69 см.
Тегло: от 29 до 36 кг.
Тяло: има много грациозно излъчване, атлетично и с правилни пропорции
Глава: широка, муцуната е издължена
Очи: малки, във формата на бадем
Носна гъба: тъмна
Уши: висящи
Козина: цялата е във формата на очарователни малки къдрици, водоустойчива
Окраска: черна, ливър

Характер и поведение

Къдравокосместите ретривъри са предани, чувствителни, енергични и с много приятен нрав. Чувстват се като част от семейството на своите стопани, ето колко силно се привързват към тях. Самотата не им се отразява добре, имат нужда от постоянно внимание и любов. Чудесни са с децата и добри към другите домашни любимци, а към непознатите са резервирани, но не и агресивни, освен ако не усетят голяма заплаха.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тях, нуждаят се от повече пространство и движение, за да тичат на воля и да изразходват енергията си. Ето защо ще е добре стопаните им да живеят в къща с просторен двор или ферма и да са активни семейства, които разполагат с повече свободно време за любимците си. Козината на тези кучета трябва да се сресва поне веднъж-два пъти в седмицата, за да запази добрия си вид, а къпането е добре да става само ако е наистина наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Кучетата от тази порода са предразположени към епилепсия, очни проблеми и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 8-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook