Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Койкер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази рядко срещана порода е Холандия. Има данни за период по време на Втората световна война, когато породата едва не изчезва, но благодарение на селекционна програма е била запазена. В миналото са използвали койкерите като помощници в лова на патици, с което те се справяли отлично.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 36 до 41 см.
Тегло: от 9 до 18 кг.
Тяло: компактно, със средна големина
Глава: има заострена муцуна
Очи: в тъмни цветове
Уши: клепнали, висящи, с черна козина по края
Опашка: дълга, носи се надолу
Козина: гъста, средно дълга
Окраска: бяла със кестеняви петна

Характер и поведение

По темперамент койкерите са много жизнени, мили, дружелюбни и чувствителни, чудесни компаньони за всеки човек. Силно се привързват към стопаните си и обичат да прекарват времето си до тях. Свикват по-лесно с компанията на деца и други домашни любимци ако са отраснали заедно. Към непознатите е нормално да се държат резервирано и да са подозрителни, а това поведение винаги е резултат от защитническите им инстинкти.

Отглеждане

Подходящо е да се отглеждат в къща с просторен двор или ферма, защото тези кучета се нуждаят от свободно пространство и много движение, за да изразходват енергията си. Очакват от стопаните си да се отнасят добре с тях и единствено така могат да се постигнат добри резултати от възпитанието и обучението им. Нужни са търпение, разбиране и похвали, никаква строгост и груби методи. Козината на койкерите се нуждае от разресване сравнително рядко, но ушите им трябва да се проверяват и почистват често, за да не се стигне до инфектирането.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Койкерите са предразположени към проблеми с гръбначния стълб и колянните стави, очни проблеми и епилепсия, а средната продължителност на живота им е около 12-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook