Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кламбър шпаньол

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Има предположения, че породата се е появила във Франция през 18 век. Кламбър шпаньолите са най-тежките представители сред шпаньолите, около 10 пъти по-тежки са от Кинг Чарлз шпаньола. В миналото са ги използвали като ловни кучета, били са предпочитана порода от аристократите.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 41 до 51 см.
Тегло: от 25 до 39 кг.
Тяло: дълго и ниско
Глава: широка, муцуната също
Очи: с цвят амбър
Носна гъба: кафява на цвят
Уши: триъгълни, големи, клепнали близо до главата на кучето
Опашка: плътна, понякога се купира, носи се или нагоре, или на нивото на тялото на кучето
Козина: дълга, водоустойчива, гъста
Окраска: бяла с оранжеви или жълти шарки

Характер и поведение

Кламбър шпаньолите са приятелски настроени, социални, весели, игриви, любвеобилни, чудесни компаньони за всеки. Силно се привързват към своите стопани и всички от семейството, на което принадлежат. Добри са с децата и другите домашни любимци, а към непознатите е нормално да бъдат подозрителни, но не и агресивни.

Отглеждане

Тези кучета спокойно могат да бъдат отглеждани в апартамент, но се нуждаят от редовни разходки. Желателно е да не се отглеждат на места с топъл климат и бъдещите им стопани трябва да се съобразят с това. Козината на тези кучета трябва да се сресва всеки ден без изключение, а ушите и очите им да се проверяват редовно и почистват внимателно, за да не се образуват инфекции.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Кламбър шпаньолите са предразположени към очни и кожни проблеми, дисплазия на тазобедрената става и алергии, а средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook