Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Китайско голо качулато куче

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на китайските качулати кучета е Африка, а породата се е разпространила по света благодарение на китайски търговци и мореплаватели, които са вземали тези кучета с тях на корабите, за да достигат и ловят гризачите на труднодостъпните места. Често са спрягани за една от най-грозните породи кучета, дори се организират и конкурси за подобни домашни любимци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: достигат 30 см.
Тегло: достигат около 4.5 кг.
Тяло: малко
Глава: с издължена муцуна и широки скули
Очи: в тъмен цвят
Уши: прави
Козина: има две разновидности - окосмени или без козина; кучетата без козина имат козина само по главата си, наподобяваща малко на качулка, както и малко по опашката и крайниците; окосмените кучета имат мека и дълга козина
Окраска: в най-разнообразни цветове и комбинации от цветове
Интересен факт около тази порода е, че нейните представители имат потни жлези.

Характер и поведение

Китайските голи качулати кучета са интелигентни, забавни, игриви, много любопитни, чудесни и мили компаньони. Много се привързват към стопаните си и се нуждаят от вниманието и любовта им, биха направили всичко, за да ги зарадват. Самотата им се отразява много зле, защото обичат да са част от всичко, което се прави в дома им - от начините за почивка до разтребването и готвенето. Държат се чудесно в компанията на деца и други домашни любимци, а към непознатите са подозрителни и ще предупредят с лай ако почувстват заплаха.

Отглеждане

Тези кучета са с компактни размери и не се нуждаят от много разходки и упражнения, което ги прави много подходящи за отглеждане в малки жилища и апартаменти. Подходящите стопани за тях са семейства, които разполагат с повече свободно време и обичат да го прекарват със своя домашен любимец. Важно е да бъдат социализирани от ранна възраст, за да не станат прекалено срамежливи и страхливи. Лесно се поддават на обучение и бързо учат нови команди. Представителите с козина трябва да се сресват минимум 2-3 пъти в седмицата, а за неокосмените се препоръчва често мазане с подходящ специален лосион, за да изглеждат добре. Стопаните им трябва много да ги пазят от слънчеви изгаряния през лятото и от измръзване през зимата.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода са предразположени към затлъстяване, проблеми с очите и зъбите, както и към кожни алергии. Средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook