Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Китайско Фу куче

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Китай, а „фу“ в превод от китайски език означава „щастие“, ето защо представителите на тази порода са популярни като кучета на Буда и кучета на щастието. Китайското Фу куче е най-древната свещена порода в цял свят, смятало се, че тези кучета имат силата да прогонват лоши духове и неканени гости. Днес тези умни и много смели кучета се срещат рядко. Отличават се като много добри пазачи и способни ловци.

виж в пълен размер

Външен вид

Външно тези кучета приличат на породата чау-чау, както и на северните породи кучета.
Височина: от 25 до 38 см.
Тегло: от 9 до 23 см.
Тяло: квадратно, с добри пропорции, компактно, като има три различни размера на породата: малка, миниатюрна, стандартна.
Глава: голяма, широка
Очи: с тъмнокафяв цвят и във формата на бадем
Носна гъба: черна
Уши: прави, не много големи, високопоставени
Опашка: носи се завита над гърба на кучета
Козина: гъста, устойчива на вода, по шията и задните крайници е по-дълга 
Окраска: черна, кафява, синя, сива, кремава, светлокафява, червена, оранжева

Характер и поведение

Китайското Фу куче е много енергично, привързва се силно и е готово на всичко, за да защити стопаните си. Отнася се добре към децата и другите домашни любимци от семейството, с които са отраснали заедно. Към непознатите е бдително и много резервирано, постоянно нащрек.

Отглеждане

Китайските Фу кучета могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от ежедневни разходки. По-големите представители на породата имат нужда и от разнообразни упражнения, за да се поддържат в добра форма. Тези кучета се поддават лесно на обучение и учат бързо нови команди. Козината им трябва да се сресва много често, за да не се заплита и за да изглежда по-добре, а къпането им е добре да става само ако е наложително. Ушите на тези кучета трябва да се проверяват редовно, за да бъдат избегнати инфекции.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава със сравнително добро здраве, като при кучетата със стандартни размери могат да се проявят проблеми с костите, но няма данни за по-сериозни заболявания. Средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook