Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кишу кен

Сподели:

Кишу кен / Kishu (318)

Други наименования: Кишу; Кишу ину

Порода от Пета група - Секция 5 - Азиатски шпицове и подобни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази порода е Япония, като тя присъства в списъка с националните съкровища на своята родина. Днес това са рядко срещани кучета в цял свят. Кишу кен е интелигентно куче, което преди се използвало в лова на елени и глигани, изключителен помощник за всеки ловец. Представителите на тази порода се отличават и като много добри пастирски кучета, като с лекота се справят и със стадната работа.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 43 до 56 см.
Тегло: от 13 до 27 кг.
Тяло: със средна големина, с добре развита мускулатура
Шия: силна
Глава: широка, с издължена муцуна
Очи: в черен цвят
Носна гъба: черна
Уши: с триъгълна форма, малки
Опашка: носи се завита над гърба
Козина: права, къса и твърда
Окраска: бяла, бриндъл, червена

Характер и поведение

Кишу кенът е дружелюбен, предан, спокоен и внимателен, чудесен компаньон. Привързва се изключително силно към един човек от семейството, макар да се отнася добре с всички. Държи се чудесно с децата, особено ако са отраснали заедно. Същото важи и за поведението му към другите домашни любимци, но не е добра компания за по-малките домашни животни, заради силните му ловни инстинкти. Към непознатите е подозрителен, но не и агресивен, не би предупредил с лай ако няма реална опасност.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тези кучета, тъй като те се нуждаят от повече свободно пространство и много движение, за да изразходват енергията си. Важно е обучението на кишу кените да започне от ранна възраст, както и тяхната социализация, като е задължително да се възпитават изцяло с позитивни методи, с много търпение и похвали. Добре е кучето да разбере кой е неговият господар, само така може да се укроти неговият доминиращ по природа характер. Козината му се нуждае само от сресване, като това се налага сравнително рядко. 

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с чудесно здравословно състояние, а средната продължителност на живота на тези кучета е около 11-13 години.

Харесайте страницата ни във Facebook