Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кеърн териер

Сподели:

Кеърн Териер / Cairn Terrier (4)

Други наименования: Керн териер

Порода от Трета група - Секция 2 - Малки Териери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на кеърнтериера е Шотландия, а представителите на тази порода са най-малките сред шотландските териери. Кеърнтериерите са много смели кучета и могат да бъдат изключително приятни компаньони. Любопитен факт за породата е участието на кеърнтериер във филма „Магьосникът от Оз“ в ролята на Тото.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 25 до 33 см., женски - от 23 до 30 см.
Тегло: мъжки - от 6 до 8 кг., женски - от 6 до 8 кг.
Тяло: малко
Глава: широка, има характерни за породата вежди и леко издължена муцуна 
Очи: в тъмни цветове
Уши: прави, не много големи
Опашка: къса
Крайници: с добре развита мускулатура
Козина: рунтава и устойчива на вода
Окраска: в най-разнообразни цветове, но не и бяла; тези, които са с бяла окраска са с наименованието Западнохайландски бял териер

Характер и поведение

Представителите на породата са много социални, енергични, любопитни, жизнерадостни и лоялни кучета, чудесни компаньони. Силно се привързват към своите стопани и се държат чудесни с техните деца. Имат силни териториални инстинкти и малките домашни животни (например морски свинчета и хамстери) не са добра компания за тях. Бъдещите стопани на кучета от тази порода трябва да знаят, че кеърнтериерите не осъзнават действителните си ръст и сила, а така по-големите кучета могат лесно да ги наранят. Сред любимите занимания на тези кучета е копаенето на дупки.

Отглеждане

Породата е с компактни размери, а това я прави много подходяща за отглеждане в малки жилища или апартаменти. Това обаче не означава, че кеърнтериерите не се нуждаят от редовни разходки, напротив, те са активна порода кучета и имат нужда да изразходват своята енергия ежедневно. Могат да се отглеждат от активни семейства или само от един човек, много са схватливи, лесно се поддават на обучение и учат нови команди. Нужна им е ранна социализация, която може да успокои донякъде едно от любимите им занимания - лаенето. Козината на кеърнтериерите трябва да се разресва поне 3-4 пъти седмично, като е много важно тази около ушите и очите му да се поддържа редовно и старателно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тези кучета са предразположени към алергии, затлъстяване и катаракта, но като цяло се отличават с добро общо здравословно състояние. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook