Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кери син териер

Сподели:

Кери син Териер / Kerry Blue Terrier (3)

Други наименования: Кери блу териер

Порода от Трета група - секция 1 - Големи и средни териери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на кери блу териерите е Ирландия. Тази порода принадлежи към групата на работещите кучета и представителите й се отличават като интелигентни и способни ловци и добри пазачи на добитък.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 46 до 51 см., женски - от 44 до 48 см.
Тегло: от 15 до 18 кг.
Тяло: с добри пропорции, мускулесто
Шия: издължена
Глава: издължена и с характерна брада
Очи: тъмни на цвят
Уши: висящи и с V-образна форма
Опашка: носи се високо
Козина: гъста 
Окраска: сива, синьо-сива, като може да има черни шарки

Характер и поведение

Тези кучета са с много благ характер, много социални и игриви и имат склонността да се привързват силно към своите стопани. Чудесни са с децата, а ако бъдат социализирани от ранна възраст ще се отнасят добре и с другите домашни любимци в семейството, в противен случай има вероятност да са агресивни към други кучета от същия пол. Към непознатите са подозрителни и биха предупредили с лай ако усетят някаква опасност.

Отглеждане

Кери син териерът може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни и продължителни разходки, за да се чувства добре. Нуждае се от вниманието и разбирането на своите стопани, които трябва да използват единствено позитивни методи в обучението му. Тъй като представителите на тази порода могат да бъдат доста упорити на моменти, е добре стопаните им да имат опит в отглеждането на кучета, да са търпеливи с тях и да ги похвалят, когато се справят добре със задачите си. Козината на тези кучета не пада по много и те са подходящ избор за хора, предразположени към алергии. Поддръжката на космената им покривка обаче включва сресване всеки ден и чести посещения на специалист за триминг и баня.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата е предразположена към дисплазия на тазобедрената става, алергии и проблеми с очите, а средната продължителност на живота й е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook