Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кай-лео

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Тази порода кучета е получена през 50-те години на 19 век, в резултат от кръстоската на малтийска болонка и лхаса апсо. Името й в превод от тибетски език означава „куче-лъв“, а представителите й се отличават като много добри пазачи.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 20 до 30 см., женски - от 23 до 28 см.
Тегло: от 4 до 6 кг.
Тяло: малко
Глава: цялата е с по-дълга козина, има характерни мустаци и брада
Очи: малки, тъмни 
Уши: малки и тъмни
Опашка: носи се над гърба
Козина: гъста, дълга, права или на вълни
Окраска: черна, бяла

Характер и поведение

Тези кучета са изключително добродушни и игриво компаньони, които силно се привързват към стопаните си и се отнасят много добре към децата и другите домашни любимци в семейството. Заради силно развитите си защитнически инстинкти са много подозрителни към непознатите.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от ежедневни разходки, за да се чувства добре. Много е важно кученцата да бъдат социализирани от малки, за да няма проблеми в поведението им по-късно. Ако това бъде направено по правилния начин от техните стопани, то те няма да имат и затруднения в обучението на своите любимци. Козината на тези кучета трябва да се сресва често, но не изисква други специфични грижи.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Кай-лео е предразположен към проблеми с колянната капачка, но като цяло се отличава с много добро здраве. Средната продължителност на живота на кучетата от тази порода е около 12-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook