Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на Кавалер Кинг Чарлз шпаньола е Великобритания, а породата добива популярност сред аристокрацията през 17 век, по време на управлението на Чарлз II.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 30 до 33 см.
Тегло:  от 5 до 8 кг.
Тяло: компактно
Глава: има овална форма и конусовидна муцуна
Очи: тъмни
Носна гъба: тъмна
Уши: големи, висящи
Опашка: бухнала
Козина: мека, на вълни
Окраска: комбинация от няколко различни цветове като светлокафяво, червено, бяло, кестеняво и черно

Характер и поведение

Представителите на тази порода са много социални, добронамерени, любвеобилни, весели, игриви и мили, чудесни компаньони. Силно се привързват към стопаните си и обичат да прекарват времето си с тях. Търпеливи са към децата и приемат добре компанията на други кучета и котки в семейството, на което принадлежат. Тези кучета не са подходящи за пазачи, тъй като се отнасят добре към непознатите, а не с необходимата за целта бдителност.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от ежедневни разходки и разнообразни упражнения. Подходящите стопани за тези кучета са активни семейства или възрастни хора, които разполагат с повече свободно време и нямат нищо против да го прекарват със своя четириног любимец. Спокойно могат да се отглеждат и от семейства с деца. Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите се поддават много лесно на обучение. Козината им трябва да се сресва често, а ушите да се проверяват периодично, за да се избегнат инфекции.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолът е предразположен към очни проблеми, сърдечни проблеми, затлъстяване, диабет и проблеми с ушите, а средната продължителност на живота му е около 9-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook