Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Катерица

Сподели:

Безброй много са различните видове катерички, разпръснати навсякъде по света. Те се определят като малки гризачи, които достигат средно до 10-20 см. височина. Някои видове порастват и повече - достигат големината на мармоти, прерийни кучета или бобри. Червената катерица се счита за изчезващ вид в Обединеното кралство. Причините за това се търсят във все по-нарастващия брой на сивите катерици, които се считат за вредители и нарушават популацията на останалите видове.

виж в пълен размер

Катериците са предразположени към опитомяване и днес са много харесвани и търсени нестандартни домашни любимци. Принадлежат към семейство Катерицови (Sciuridae), род Катерици (Sciurus). Средно тежат от 250 до 1000 гр. Могат да бягат много бързо, със скорост около 25 км/ч. Средната продължителност на живота им е от 2 до 8 години. Тялото им е покрито с мека и пухкава козина, която има различна окраска, най-често тя е оцветена в черно, сиво, кафяво, червено, жълтокафяво. Имат добре развити остри зъби и издължена пухкава опашка. Катериците се хранят с ядки (орехи, бадеми, лешници), плодове (ябълки, круши, ягоди, боровинки, къпини, лимони), семена, трева, хляб и от време на време с насекоми. В зоо магазините се предлага специална храна за домашни катерици.

Подобно на декоративните гризачи катериците могат да се отглеждат в клетка, която трябва да бъде с размери не по-малки от 1 х 2 метра. Животното трябва да усеща, че има пространство и известна свобода. Тъй като това са свободолюбиви животни е добре всеки ден клетките им да се отварят и да се оставят да потичат малко из жилището. Освен очарователни на външен вид, катеричките са много игриви и дружелюбни домашни любимци.

Внимание: грешно е да се вземат диви катерици от гората и да се опитват да се опитомяват и учат да живеят в домашни условия. Това може да убие животното.

Харесайте страницата ни във Facebook