Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Каталонско овчарско куче

Сподели:

Каталонска овчарка / Gos d'Atura Catalá - Perro de pastor catalán (87) (Catalonian Sheepdog)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на каталонското овчарско куче е Южна Испания, а данни за породата има от преди векове, когато представителите й са били използвани най-вече като стадни кучета. Днес те се отличават като добри полицейски кучета, смели и умни помощници са.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 47 до 55 см., женски - от 45 до 53 см.
Тегло: мъжки - от 20 до 25 кг., женски - от 17 до 21 кг.
Тяло: със средни размери
Глава: широка, но с правилни пропорции спрямо тялото, муцуната има характерна брада
Очи: изцяло покрити с козина
Уши: висящи
Козина: дълга и рунтава или къса
Окраска: светлокафява, сива, самурена

Характер и поведение

Каталонското овчарско куче е много социално, жизнено и лоялно към своите стопани. Отнася се много добре с децата и другите домашни любимци в семейството, на което принадлежи. Заради силните си защитнически инстинкти се държи резервирано към непознатите, винаги е нащрек в такава компания.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тези кучета, тъй като те се нуждаят от повече пространство и много движение, за да изразходват енергията си, най-добре е да имат просторен двор на разположение. Подходящите стопани за каталонските овчарски кучета са активни семейства или фермери. Тези кучета лесно се поддават на обучение и ще се чувстват добре ако им се поставят задачи. Козината им се нуждае от редовно разресване, а ушите им трябва да се проверяват редовно, за да се избегне инфектиране.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Каталонското овчарско куче е предразположено към дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота му е около 12-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook