Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Канаанско куче

Сподели:

Канаанско куче / Canaan Dog (273)

Порода от Пета група - Секция 6 - Примитивни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на канаанското куче е Израел, а данни за породата има от преди хиляди години. Канаанските кучета са много интелигентни и бързо адаптивни (например към заобикалящата ги среда), лесно се приспособяват към новостите. Използват се като пазачи на стада, военни кучета, които откриват мини, спасителни кучета и охранители на семейството и дома.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 48 до 61 см.
Тегло: от 16 до 25 кг.
Тяло: квадратно, силно
Глава:  с клиновидна форма и издължена муцуна
Очи: с формата на бадем, в тъмен цвят
Уши: прави и с триъгълна форма
Опашка: покрита с повече козина и завита над гърба на кучето
Козина: гладка и твърда
Окраска: в един цвят или комбинация от черно, ливър, кафяво, пясъчно

Характер и поведение

Канаанските кучета са много дружелюбни и социални, силно се привързват към своите стопани и се отнасят добре към по-големите и внимателни деца от семейството, на което принадлежат. Другите кучета от същия пол и по-малките животни не са подходяща компания на тях, заради силно развитите им ловни и териториални инстинкти. Към непознатите е нормално да се държат резервирано и подозрително, все пак от тях се очаква да защитават дома и семейството си.

Отглеждане

Представителите на породата могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от редовни разходки и упражнения. Подходящите стопани за тези кучета са активни семейства или фермери, които да имат известен опит в отглеждането на кучета. Канаанските кучета се поддават лесно на обучение и бързо заучават нови команди, но не е изключено понякога да бъдат по-упорити. Козината им трябва да се сресва от време на време, а къпането да става само ако е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Канаанските кучета са предразположени към очни проблеми, дисплазия на тазобедрената става и проблеми с щитовидната жлеза, но като цяло се отличават с добро общо здравословно състояние. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook