Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Италиански брак

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Италия, където в миналото са били използвани от аристократите за лов на птици. Породата е била застрашена от изчезване в края на 18 и началото на 19 век, но благодарение на италиански селекционер това не се случва. Италианският брак е много умно и пъргаво куче със силно развити ловни инстинкти.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 57 до 66 см.
Тегло: от 25 до 40 см.
Тяло: с добре развита мускулатура
Глава: с издължена муцуна и сериозна физиономия
Уши: висящи, големи
Опашка: често се купира, като се оставя половината от цялата й дължина
Козина: къса, гъста и лъскава
Окраска: бяла с оранжеви или светлокафяви шарки

Характер и поведение

Представителите на породата са много предани, дружелюбни, активни и социални кучета, които силно се привързват към своите стопани и не обичат да остават за дълго сами, ако бъдат пренебрегвани това ще се отрази много зле на поведението им. Към по-големите и възпитани деца ще се държат много добре, а компанията на другите домашни любимци също няма да им пречи.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни и продължителни разходки и разнообразни упражнения. Добре е стопаните на италианския брак да имат известен опит в отглеждането на кучета, защото макар да се поддава лесно на обучение, тази порода може да бъде и упорита понякога. Възпитанието трябва да се провежда изцяло с позитивни техники, много търпение и похвали. Козината на тези кучета се нуждае от редовно сресване, за да намалеят значително падащите косми. Банята не се препоръчва, освен ако не е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Италианският брак е предразположен към проблеми с ушите, дисплазия на тазобедрената става и очни проблеми, а средната продължителност на живота му е около 12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook