Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Испанско водно куче

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Точният произход на породата не е съвсем изяснен, но има предположения, че тези кучета са били пренесени в Испания от Северна Африка или Турция. В миналото са ги използвали във фермите като пазачи на стадата с добитък, както и за помощници в лова на водни птици. Днес представителите на тази порода се справят отлично като полицейски и спасителни кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 44 до 55 см., женски - от 40 до 46 см.
Тегло: мъжки - от 18 до 22 кг., женски - от 14 до 18 кг.
Тяло: пропорционално
Глава: със заоблени скули, с къса и квадратна муцуна
Очи: тъмни
Уши: клепнали
Опашка: купира се
Козина: къдрава и гъста
Окраска: в най-различни цветови комбинации

Характер и поведение

Испанските водни кучета са много дружелюбни, активни, социални и забавни, чудесни компаньони, които се привързват силно към стопаните си и се отнасят добре с децата и другите домашни любимци от семейството, на което принадлежат.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни разходки, за да изразходва енергията си. Поддава се лесно на обучение и не е задължително стопаните му да имат опит в отглеждането на кучета. Козината на испанското водно куче почти не се скубе, което го прави много подходящ любимец за алергични хора. Тя не трябва да се сресва, а ако кучетата помагат в лова е добре да се подстригва редовно, за да не се заплитат бодли в нея. Ако се остави дълга трябва да се разделя с помощта на пръсти.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Испанските водни кучета са предразположени към дисплазия на тазобедрената става и очни проблеми, но като цяло се радват на добро здраве. Средната продължителност на живота им е около 10-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook