Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Испански грейхаунд

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази порода е Испания, както се подразбира от нейното име. Има предположения, че тези кучета са наследници на арабския грейхаунд, който е внесен през 9 век в Испания. Представителите на тази порода са изключително бързи кучета с добре развити ловни инстинкти, което ги прави предпочитани помощници в лова.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 60 до 70 см.
Тегло: от 20 до 30 кг.
Тяло: издължено, елегантно
Шия: дълга
Глава: издължена
Очи: малки, в бадемовидна форма и в тъмен цвят
Носна гъба: малка, черна
Уши: триъгълни, клепнали
Опашка: дълга
Крайници: дълги
Козина: гъста, къса и мека
Окраска:  бежова или бриндъл

Характер и поведение

Испанските грейхаунди са добронамерени, много нежни и чувствителни кучета, които много силно се привързват към стопаните си и се държат добре с по-големите и внимателни деца от семейството. Предпочитат компанията на други кучета в обкръжението си, а наличието на по-малки домашни любимци въобще не се препоръчва. Към непознатите испанските грейхаунди са по-скоро добронамерени, а това не ги прави подходящи кучета пазачи.

Отглеждане

Добре е да се отглежда в къща с просторен двор или ферма, защото се нуждае от много пространство и движение, за да изразходва енергията си. Лесно се поддава на обучение, но стопаните му трябва да са търпеливи, постоянни и добри с него, за да се постигнат наистина добри и трайни резултати. Козината на тези кучета се нуждае от сравнително често разресване.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Испанският грейхаунд е предразположен към дентални проблеми, рак и епилепсия, а средната продължителност на живота му е около 12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook