Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Испански булдог

Сподели:

Други наименования: Алано булдог

Произход, качества и предназначение на породата

Испанският булдог е много древна порода кучета, за която има твърдения, че произхожда от Иберийския полуостров заедно с аланите. Представителите на породата са много смели и със силно развити защитнически инстинкти. Тези кучета са надеждни пазачи, много добри полицейски кучета и способни ловци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 58 до 63 см., женски - от 55 до 60 см.
Тегло: от 35 до 40 кг.
Тяло: с добре развита мускулатура, пропорционално
Глава: с квадратна форма, с къса муцуна
Носна гъба: голяма, ноздрите й са широки
Уши: често се купират
Опашка: дълга, заострена
Крайници: силни, с големи лапи
Козина: къса
Окраска: в най-различни цветове

Характер и поведение

По характер испанският булдог е много дружелюбен, предан, спокоен и приятен компаньон. Много е добър към децата и търпелив към домашните любимци в семейството. Към непознатите обаче се отнася много резервирано и с подозрение. Не е от кучетата, които лаят често, но при необходимост ще предупреди стопаните си.

Отглеждане

Апартаментите не са особено подходящи за отглеждането на испанските булдози, тъй като им е нужно доста свободно пространство. Много е важно да се социализират от ранна възраст, понеже имат желание да доминират, а това би довело до проблеми в поведението им. Подходящите стопани за тези кучета са търпеливи хора с опит в отглеждането на кучета. Козината им не изисква особени грижи и се поддържа много лесно.  

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Испанските булдози се радват на много добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота им е около 11-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook