Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Исландска овчарка

Сподели:

Исландска овчарка / Islenskur Fjárhundur (289) (Icelandic Sheepdog)

Порода от Пета група - Секция 3 - Северни пастирски кучета и пазачи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Исландия, а данни за породата има още от 8000 г. пр. Хр., ето защо и тя е определяна като една от най-древните породи кучета в света. Представителите й са много умни и се отличават като много добри кучета пазачи.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 31 до 41 см.
Тегло: от 9 до 14 кг.
Тяло: със средни размери и добре развита мускулатура
Шия: силна
Глава: с компактна муцуна
Очи: тъмни
Носна гъба: тъмна
Уши: прави
Опашка: носи се над гърба и е завита
Козина: къса или дълга, гъста
Окраска: златиста, червена, пясъчножълта, комбинация от бяло и черно или от бяло, черно и жълто-кафяво

Характер и поведение

Исландската овчарка е жизнено, активно, чаровно, социално и дружелюбно куче. Привързва се силно към своите стопани и изгражда специална връзка с тях, затова няма да се чувства добре ако бъде игнорирана или оставяна сама за дълго време. Няма проблеми в отношението й към децата и другите домашни любимци в семейството, разбира се чудесно с тях. Към непознатите никога не би демонстрирала агресия, само ще предупреди за компанията им.

Отглеждане

Къща с дворно място или ферма са най-подходящите места за отглеждането на тези кучета, нужни са им пространство, за да могат да тичат на воля и да изразходват енергията си. Възпитанието и обучението на кучетата от тази порода протича лесно, без някакви затруднения и няма нужда стопаните им да имат опит в отглеждането на кучета. Козината на исландските овчарки има нужда от често разресване, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата е предразположена към катаракта и дисплазия на тазобедрената става, но процентът на забелилите кучета е много малък. Средната продължителност на живота на исландските овчарки е около 12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook