Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ирландски териер

Сподели:

Ирландски Териер / Irish Terrier (139) 

Порода от Трета група - секция 1 - Големи и средни териери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на една от най-старите породи териери е Ирландия, както се подразбира от нейното име. Ирландските териери са много смели и умни кучета със силно развити защитнически инстинкти. Отличават се като много добри охранители и способни ловци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: достигат до 43 см.
Тегло: от 11 до 12 кг.
Тяло: средно голямо, елегантно
Шия: мускулеста и издължена
Глава: с широки скули, с издължена муцуна, с характерни за породата мустаци, вежди и брада
Очи: малки, в тъмни цветове
Носна гъба: черна
Уши: с V-образна форма, клепнали
Опашка: носи се нагоре, често се купира
Козина: гъста, къдрава
Окраска:  златиста, пшеничена или червена

Характер и поведение

Тази порода е много желана за домашен любимец и това не е случайно. Представителите й са много социални, дружелюбни, кипящи от енергия, обожават игрите и са изключително забавни компаньони. Способни са да изградят специална връзка със стопаните си и ще се стараят винаги да им се харесат. Компанията на деца не ги притеснява, но тази на другите домашни любимци не им се нрави. Към непознатите е нормално да са подозрителни, тази бдителност е продиктувана от силните им защитнически инстинкти.

Отглеждане

Спокойно могат да се отглеждат в апартаменти, но се нуждаят от редовни разходки, за да изразходват натрупаната си енергия. Лесно се поддават на обучение, но е възможно да проявят упоритост, затова стопаните им трябва да са търпеливи с тях и да използват само позитивни техники на възпитание. Козина на ирландските териери се нуждае единствено от разресване, но сравнително редовно - поне два пъти в седмицата. Подходящи любимци са за хора с алергии, защото не се скубят много.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с чудесно здравословно състояние, а средната продължителност на живота на тези кучета е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook