Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ирландски червено-бял сетер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Ирландия, както се подразбира още от тяхното наименование. През 19 век тази порода е била застрашена от изчезване, заради по-честото развъждане на червения ирландски сетер, но за щастие е спасена. Представителите на породата са бързи, интелигентни, много концентрирани и адаптивни кучета. Отличават се като много добри ловци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 62 до 66 см., женски - от 56 до 61 см.
Тегло: мъжки - от 25 до 34 кг.
Тяло: атлетично, с добре развита мускулатура
Шия: издължена, мускулеста
Глава: пропорционална на големината на тялото
Очи: кръгли, в тъмно-кафяв или в лешников цвят
Уши: висящи
Опашка: носи се на нивото на гърба
Козина: мека и на вълни
Окраска: комбинация от бяло и червено, като бялото е основния цвят

Характер и поведение

Ирландският червено-бял сетер е много активно, социално, енергично и забавно куче, което се привързва много силно към стопанина си и се отнася чудесно с децата и другите домашни животни в семейството. Това дружелюбно куче не е подходящ пазач, защото би се сприятелило дори с непознатите хора, толкова е доверчиво и мило.

Отглеждане

Тези кучета имат нужда от повече пространство и няма да се чувстват щастливи ако бъдат затворени в апартамент. Разходките и разнообразните упражнения са жизнено важни за тях. Може да се отглеждат от стопани, които нямат опит в отглеждането на кучета, а и от семейства с деца. Лесно се поддават на обучение и ще се радват да им се дават конкретни задачи. Козината им изисква повече време и грижи, трябва да се сресва всеки ден.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Ирландският червено-бял сетер е предразположен към очни проблеми, автоимунни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота му е около 11-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook