Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Хърватска овчарка

Сподели:

Хърватска овчарка / Hrvatski Ovcar (277) (Croatian Shepherd Dog)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Хърватия, както се подразбира още от тяхното име. Представителите на породата са се отличили като много добри фермерски кучета и пазачи на стадата с добитък. За съжаление се срещат много рядко извън родните си места.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 40 до 53 см.
Тегло: от 13 до 20 кг. 
Тяло: с добре развита мускулатура
Глава: с дълга муцуна
Очи: с тъмен цвят
Уши: прави
Опашка: носи се над гърба
Козина: средно дълга, къдрава и гъста, устойчива на вода
Окраска: черна, черно-сива

Характер и поведение

Хърватските овчарки са много умни, активни и предани на своите стопани кучета. Привързват се силно към всички от семейството, на което принадлежат. Към непознатите е нормално да са много бдителни, което е продиктувано от силните им защитнически инстинкти.

Отглеждане

виж в пълен размер

Представителите на тази порода могат спокойно да се отглеждат в малки къщи или апартаменти, но се нуждаят от редовни и дълги разходки. Препоръчва се да бъдат социализирани от ранна възраст, за да се подчиняват на своите стопани и по-лесно да заучават команди по време на обучението си. Ако не им се обръща достатъчно внимание има голяма вероятност да станат срамежливи, което много трудно може да се промени. Козината им се нуждае само от разресване, но сравнително рядко.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Хърватските овчарки се отличават с добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота им е около 13-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook