Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Холандска овчарка

Сподели:

Холандска овчарка / Hollandse Herdershond (223) (Dutch Shepherd Dog)

Други наименования: Холандско пастирско куче

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Холандия, както се подразбира още от тяхното име. Представителите на породата се отличават като много добри пазачи на стадата с добитък и като полицейски кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 57 до 62 см., женски - от 55 до 60 см.
Тегло: от 23 до 32 кг.
Тяло: с  подходящи пропорции и добре оформена мускулатура
Шия: широка
Глава: с дълга муцуна
Очи: с черен цвят
Носна гъба: черна
Уши: прави и триъгълни
Опашка: носи се надолу
Козина: къса, груба на допир или дълга 
Окраска: бриндъл, синя, златиста, сива, сребриста, жълта

Характер и поведение

Холандските овчарки са много дружелюбни, интелигентни и предани кучета, които обожават своите стопани. Отнасят се чудесно с по-големите и внимателни деца, както и с другите домашни любимци. Към непознатите са много бдителни, което ги прави подходящ избор да кучета пазачи.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от ежедневни разходки и разнообразни упражнения. Холандските овчарки лесно се поддават на обучение, бързо разбират какво се очаква от тях и ще се радват да изпълняват задачите, които са им поставени. Подходящите стопани за тях са активни семейства с опит в отглеждането на кучета. Козината им се нуждае само от разресване сравнително рядко, а банята не се препоръчва, освен ако не е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Холандските овчарки се отличават с много добро общо здраве и са предразположени само към дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook