Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Хариер

Сподели:

Други наименования: Хериър

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Англия, а данни за тях има от преди много векове (още от 13 век). Съществуват твърдения, че породата е резултат от кръстосването на английски хаунд с грейхаунд. Представителите й се отличават като много добри ловджийски кучета, но могат да бъдат и чудесни компаньони за всеки човек.

Външен вид

Височина: от 48 до 50 см. 
Тегло: от 18 до 27 кг.
Тяло: с подходящи пропорции и добре оформена мускулатура
Шия: широка
Глава: с дълга муцуна
Очи: в тъмен цвят
Уши: клепнали и с триъгълна форма
Опашка: дълга, носи се нагоре или на нивото на гърба 
Козина: гъста, къса
Окраска: черна; бяла; жълто-кафява; червено с бяло; жълто с бяло; черно, бяло и жълто-кафяво

Характер и поведение

Хариерът е много умно, дружелюбно, социално, енергично и изключително предано куче. Нуждае се от вниманието и любовта на своите стопани и се отнася чудесно с децата и другите домашни любимци в семейството. Добронамерен е дори към непознатите, което го прави неподходящ избор за куче пазач.

Отглеждане

Апартаментите определено не са най-подходящото място за тези кучета, те се нуждаят от пространство и много движение, за да се чувстват добре психически и физически. Козината им не изисква специфични грижи, но е добре да се обръща внимание на ушите на кучетата, за да бъде предотвратено инфектиране.  

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода се отличават с добро общо здраве, но са предразположени към епилепсия и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook