Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Хамстер

Сподели:

Хамстерите са дребни гризачи от семейство Хомяковидни. Те са обитателите на дивото. Произходът им ни отвежда до земите на Източна Азия. От там произлизат Сирийският хамстер и миниатюрната порода, известна като Руски хамстер-джудже.

виж в пълен размер

Хамстерите прекарват времето си в копаeне и търсене на храна. Днес те са едни от най-предпочитаните домашни животни. Характеризират се с малки размери и пухкава козина. В зависимост от породата достигат между 5 и 28 см., а на тегло от 100 до 900 грама. Средната продължителност на живота им е около 2-3 години. Някои доживяват и до повече, но това са изключително редки случаи. Могат да развият впечатляващо висока бързина - до 6 км/ч.

Телата им са покрити с козина, чиято окраска определя породата. Козината може да бъде жълто-кафява, бяла, черна и смесена. Хамстерите са чисти и кротки по природа, със скромни размери и благ характер, което ги прави предпочитан подарък за деца.

Златистите хамстери са самотници. Някои представители на породата до такава степен предпочитат собствената си компания, че биха стигнали до борба на живот и смърт ако друг хамстер се опита да се настани в тяхната територия.

Когато намерят храна хамстерите я складират в бузите си и така я пренасят до мястото, което са си пригодили като жилище. Обикновено това са издълбани дупки в земята. Хамстерите се хранят с ядки, семена, зеленчуци, трева, плодове. В менюто им са включени също ягоди, малини и боровинки.

През последните години едни от най-търсените домашни животни са руските хамстери-джуджета. Те са с най-дребни размери, дори в зряла възраст рядко достигат дължина над 10 см. Представителите на породата Сирийски хамстер са най-едри, средната дължина на тялото е около 20 см., като някои достигат дори до 30 см.

Любопитни факти за хамстерите

Предните крайници на хамстерите им служат като ръце, с тях захващат храната си. Изтънчената форма на тялото позволява на малките гризачи да бягат бързо напред и назад. Така хамстерът може бързо да се измъкне от приближаваща опасност. 

Задните крака са малко по-издължени от предните, с тях хамстерите поддържат баланса на тялото, когато е в изправено положение. Предните крайници имат по пет пръста, а задните само три. Пръстите завършват с дълги нокти, които им помагат да бягат бързо и безшумно.

Тъй като хамстерите са гризачи, зъбите им растат и се развиват през цялото време. В даден момент животните сами прегризват зъбите си, за да не стават прекалено дълги и да им пречат или да не ги нараняват.

Хамстерите имат по 16 зъба, които не спират да никнат. Ако гризачът загуби зъб, липсата е компенсирана от друг. За разлика от много други животни бозайници бебетата хамстери се раждат с вече поникнали зъби, повечето от които си остават до края на живота им. 

Хамстерите имат развити по обем бузи, което им позволява да ги пълнят с храна, която после добавят към запасите, натрупани за по-късно. 

Хамстерите могат да поберат в бузите си храна, равняваща се на цялото им тегло. В природата им е заложено непрекъснато да трупат хранителни провизии, за да са сигурни, че винаги ще имат какво да ядат.  

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook