Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Хамелеон

Сподели:

Хамелеонът принадлежи към клас влечуги, разред Люспести (Squamata), подразред Гущери (Lacertilia), инфраразред Игуаноподобни (Iguania). Научното му название е Chamaeleonidae. Води се екзотичен, но също така и изчезващ вид.

виж в пълен размер

Хамелеоните обитават саваните, тропиците, джунглите и пустините в Африка и Азия, както и части на Южна Европа и Северна Америка. Науката познава и изучава особеностите на над 160 вида хамелеони, които се различат по различни характерни черти като размер на тялото, окраска, размер на очите и др.

Средната големина на хамелеоните е между 2.8 - 68.5 см. Теглото варира в границите 0.01 - 2 кг. Дребният листен хамелеон обитава джунглите на Мадагаскар и е най-миниатюрният представител на вида. Размерите му рядко достигат повече от 3 см. дължина. Гигантският Мадагаскарски хамелеон също населява остров Мадагаскар. Представителите на вида растат и достигат дължина близо 70 см. При бягане хамелеоните развиват скорост до 35 км/ч. Живеят самостоятелно, като средната продължителност на живота им е от 4 до 8 години. 

Повечето хамелеони (но не всички) притежават необикновената способност да си променят цвета и така се сливат с околната среда. Хамелеонът може да стане розов, син, червен, оранжев, зелен, черен, кафяв, светлосин, жълт, тюркоазен, жълтокафяв.

Хамелеоните се водят всеядни животни. Любимата им храна са насекоми, но освен това се хранят с охлюви и листа. Някои видове са месоядни, хранят се с влечуги от по-долен клас. В менюто на домашния хамелеон е добре да присъстват насекоми (мухи, скакалци и бръмбари), червеи, охлюви, листа и плодове - малини, ягоди, боровинки.

Отличителна черта на хамелеона, наред със способността му да си сменя цвета, са неговите очи. Имат такава структура, че могат да се завъртят на 360 градуса и с това осигуряват много висока видимост. Благодарение на тях животното може да усети кога се приближава опасност и да се предпазва от хищници.

виж в пълен размер

Езикът е другата впечатляваща особеност на хамелеоните. Природата ги е дарила с дълъг лепкав език, който се изстрелва много бързо и за секунди улавя жертвата (най-често насекоми). При много видове езикът е по-дълъг от тялото. След като е набелязал жертвата хамелеонът изстрелва езика си и мигновено улучва целта. Това става горе-долу за 30 хилядни от секундата.

Крайниците на хамелеоните имат по пет пръста, които завършват с по един дълъг нокът. Благодарение на него те успяват да се задържат за клоните на дърветата.

Размножаването е чрез яйца. Женската обикновено изравя дупка в земята (дълбока между 10 и 30 см.) и заравя яйцата си в нея, за да ги запази топли и на сигурно място. Женската снася средно по около 20 яйца. Точен брой няма, при всеки вид е различно, като цифрата може да варира от 1 до  100. Яйцата се излюпват за среден период между 4 и 12 месеца. Това също зависи от вида на хамелеона.

Харесайте страницата ни във Facebook