Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Грифон корталс

Сподели:

Други наименования: Твърдокосмест грифон

Произход, качества и предназначение на породата

Тази порода е създадена през втората половина на 19 век в Холандия. Представителите й имат силно развито обоняние, изключителни помощници са в лова и добри плувци, а климатичните условия и труднодостъпните терени не ги плашат. Днес тези интелигентни, енергични и любими кучета на ловците се срещат рядко.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 50 до 60 см.
Тегло: от 23 до 27 кг.
Тяло: много силно, със средни размери
Глава: с издължена муцуна и с характерни мустаци, вежди и брада
Очи: големи
Уши: клепнали
Опашка: носи се нагоре
Козина: права, груба на допир
Окраска: изцяло сива или сива с бели или кафяви шарки

Характер и поведение

Твърдокосместият грифон е много дружелюбно, любвеобилно, социално и предано куче, което силно се привързва към своите стопани и обича да е близо до тях. Самотата би повлияла зле на поведението му и не се препоръчва да се отглежда от хора, които разполагат с малко свободно време. Тези кучета нямат проблеми при съжителството си с деца и други кучета, но малките домашни животни не са подходяща компания за тях, тъй като имат силно изразени ловни инстинкти. Обожават водата и плуването.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за отглеждането на тази порода, тя се нуждае от много движение, за да изразходва енергията си и да се чувства добре. Представителите й се поддават лесно и бързо на обучение, а заради благия им характер може да се възпитават от хора без опит в отглеждането на кучета. Козината на твърдокосместите грифони се нуждае от редовно разресване и подстригване два-три пъти годишно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата е предразположена към дисплазия на тазобедрената става и проблеми с щитовидната жлеза и очите, но като цяло се отличава с добро здраве. Средната продължителност на живота й е около 10-12 години.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook