Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Гордън сетер

Сподели:

Други наименования: Шотландски сетер

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Шотландия, а техният създател е четвъртият дук на Гордън. Тази порода всъщност е най-голямата и най-тежката от всички видове сетери. Изключителни помощници са в лова на птици и са предпочитана порода за тази цел. Гордън сетерите са очарователни и много интелигентни кучета, чудесни компаньони.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 61 до 69 см., женски - от 58 до 66 см.
Тегло: мъжки - от 25 до 36 кг., женски - от 20 до 32 кг.
Тяло: елегантно, с добре развита мускулатура
Шия: дълга
Глава: със заоблени скули, с издължена муцуна и широк и тъмен нос
Очи: във формата на бадем и в кафяв цвят
Уши: големи и висящи, близо до главата
Опашка: дълга
Козина: лъскава, права или на вълни
Окраска: черна, жълто-кафява

Характер и поведение

Гордън сетерите са приятелски настроени, много мили, внимателни и чувствителни, дори ревнуват ако не получат вниманието на своите стопани, към които се привързват наистина силно. С децата и другите домашни любимци се държат много добре, но към непознатите са подозрителни и недоверчиви.

Отглеждане

Тези кучета биха се чувствали най-добре в жилище с обширен двор, защото имат нужда от много движение, за да поддържат добра форма и да се чувстват добре. Изключително възприемчиви са и лесно се обучават, веднъж запомнят ли команда трудно ще я забравят. Козината им трябва да се сресва редовно, а къпането на кучетата да става само ако е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Гордън сетерът е предразположен към дисплазия на тазобедрената става, очни проблеми, затлъстяване и проблеми с щитовидната жлеза. Средната продължителност на живота му е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook