Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Голям вандейски грифон

Сподели:

Голям вандейски грифон / Grand griffon vendéen (282) (Grand Griffon Vendeen)

Порода от Шеста група - Секция 1 - Гончета

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на големия вандейски грифон е Западна Франция, а данни за породата има още от 16 век. Това всъщност е първата обособена порода кучета от вида на вандейските грифони, която е използвана за селектирането на породите голям вандейски басет грифон, малък вандейски басет грифон и вандейски грифон Брике. Представителите на породата са много енергични, издръжливи, адаптивни, с много добре развито обоняние и притежават изключителни ловни умения. Използвани са в лова на зайци, елени и глигани.

Външен вид

Височина: мъжки - от 62 до 68 см., женски - от 60 до 65 см.
Тегло: от 30 до 35 кг.
Тяло: средно голямо, по-дълго, отколкото високо
Глава: с издължена муцуна, с характерни мустаци, брада и вежди
Очи: големи, тъмни
Уши: големи и висящи
Опашка: носи се високо
Козина: рунтава и груба на допир
Окраска: комбинации от бяло с лимонено, черно, оранжево, триколор

Характер и поведение

Големия вандейски грифон е много енергично и забавно куче, което се отнася много добре с деца, други домашни любимци и непознати.

Отглеждане

Тази порода е много активна и апартаментите и малките къщи не са подходящи за отглеждането й. Тези кучета се нуждаят от повече пространство и разнообразни упражнения, за да се чувстват добре, затова къща с просторен двор или ферма е перфектното жилище за тях. Също така е много важно да се социализират правилно от ранна възраст, защото са независима порода кучета и в противен случай може да имат проблемно поведение. Козината им изисква редовна поддръжка, която се изразява в старателно разресване поне веднъж седмично. Къпане не се препоръчва, освен ако не е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Големите вандейски грифони са предразположени към епилепсия, но като цяло са с много добро здравословно състояние. Средната продължителност на живота им е около 12-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook