Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Гладкокосмест фокстериер

Сподели:

Гладкокосмест Фокстериер / Fox Terrier (Smooth) (12)

Порода от Трета група - секция 1 - Големи и средни териери

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на гладкокосместия фокстериер е Англия, а породата възниква през 18 век. В миналото представителите й се използвани за лов на лисици. Днес са чудесни компаньони. До 1984 г. твърдокосместият и гладкокосместият фокстериер са били определяни като една порода.

Външен вид

Височина: мъжки - от 36 до 41 см., женски - от 33 до 38 см.
Тегло: мъжки - от 7 до 9 кг., женски - от 6 до 8 кг.
Тяло: малко, пропорционално
Шия: силна и издължена
Глава: има издължена муцуна
Очи: изразителни и в тъмни цветове
Уши: клепнали
Опашка: носи се нагоре, често се купира
Козина: мека, гъста и къса
Окраска: бяла с шарки в кафяво или в цвят ливър

Характер и поведение

Предано на своя стопанин куче, много смело, очарователно и енергично, което обича да прекарва много време със своя стопанин. Чудесна компания е за по-големите и внимателни деца, но няма да му е лесно и приятно да съжителства с други домашни животни, от части заради силно развитите му ловни инстинкти. Към непознатите е доста предпазлив, но това го прави и много надежден пазач.      

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни разходки, за да се чувства добре. Тези кучета имат доминантен характер и затова е препоръчително да бъдат социализирани и възпитани още от най-ранна възраст, което налага стопаните им да имат опит в отглеждането на кучета. Биха се поддали лесно на обучение само ако се отнасят с разбиране и търпение към тях и ги поощряват след успешните им опити. Сигнализират с лаене, когато очакват да им се обърне внимание или са оставени сами за дълго време. Козината му не изисква специфични грижи и се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с добро общо здравословно състояние. Предразположена е към кожни и очни проблеми. Средната продължителност на живота на тези кучета е около 15 години.

Цена: 400$ - 1000$

Уикипедия

Развъдници

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook