Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Гекон

Сподели:

Геконът е вид декоративен гущер с малки до средни размери от семейство Геконови (Gekkonidae). Населява регионите с умерен и тропически климат. Геконите са широко разпространени в Еквадор, както и земите в Южното полукълбо. Освен това има и видове, които се срещат и в районите с топъл климат на север от Еквадор. Съществуват над 2000 различни вида гекони, които са разпръснати по цялото земно кълбо.

Геконите не са големи по размер, най-често достигат дължина 0.1-40 см. Тежат близо 18 грама и развиват скорост при бягане до 48 км/ч. Продължителността на живота им е от 2 до 9 години. Обикновено живеят по отделно.

Тялото им е покрито с люспи, които имат различни цветове, най-често са жълто-кафеникави, черни, кафяви, зелени, сини, оранжеви или жълти.

Любимата храна на геконите са насекоми (щурци, паячета, хлебарки), червеи и месо от малки птици. Някои видове консумират и големи количества мъх.

виж в пълен размер

Геконите имат издължени и много гъвкави тела и могат да се движат по вертикални повърхности, включително и такива, направени от гладко стъкло. Това е впечатляваща особеност на този вид. Причината за тези умения е това, че крачетата на геконите са покрити с миниатюрни власинки, които засмукват въздуха и така им помагат да се закрепят за повърхността. Именно това определя геконите като изключително гъвкави, бързи и подвижни влечуги.

Геконите са месоядни. Освен обичайните насекоми и червеи в менюто им трябва да присъства и месо. Някои видове се хранят с малки птици, влечуги и дори малки животни, като например мишки.

Полова зрялост достигат 10-15 месеца след раждането си. Обикновено месец след съвкуплението женската снася до две на брой лепкави яйца, които имат мека черупка и са бели на цвят. Яйцата на геконите бързо се втвърдяват, за да могат да запазят намиращото се в тях. Инкубационният период зависи от вида на гекона и от температурата и условията, в които живее. Може да продължи от 1 до 3 месеца. Според наблюдения женската не се грижи за малките след като се излюпят.

Геконите са екзотични и много интересни животни. Популацията им обаче е заплашена от изчезване, най-вече по местата с променлив климат. Интересът към отглеждане на гекони все повече расте. Поради това хората ги ловят с идеята да ги развъждат и продават за домашни животни.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook