Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Евразиер

Сподели:

Евразиер / Eurasier (291) (Eurasian)

Порода от Пета група - Секция 5 - Азиатски шпицове и подобни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на евразиера е Германия. Неговият създател е немският селекционер Юлиус Випфел, чиято идея е била да създаде шпиц, който да прилича на вълк, но да е с благ характер. Породата е резултат от кръстосването на чау-чау, немски вълчи шпиц и самоед. Евразиерите са отлични кучета пазачи, които биха предупредили само ако усетят истинска заплаха.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 52 до 60 см., женски - от 48 до 56 см.
Тегло: мъжки - от 23 до 32 кг., женски - от 18 до 26 кг.
Тяло: със средни размери
Шия: мускулеста
Глава: с клиновидна форма, с издължена муцуна
Очи: тъмни
Уши: триъгълни и прави
Опашка: бухнала, носи се над гърба

Характер и поведение

Тези кучета са мили, дружелюбни, социални, весели и забавни, прекрасни компаньони за всеки. Привързват се силно към своите стопани и изграждат специална връзка с тях, трудно биха свикнали с нови собственици. Не обичат да остават сами. Разбират се безпроблемно с децата и другите домашни любимци в семейството, на което принадлежат. Към непознатите е нормално да са бдителни и резервирани, това е резултат от силно развития им защитнически инстинкт.

Отглеждане

Евразиерите могат спокойно да се отглеждат в апартамент и ще се чувстват добре да са по-близо до своите стопани. Не се препоръчва да бъдат оставяни в колиба на двор, защото трябва да могат да стигат лесно до стопаните си, в противен случай подобна изолираност ще се отрази много зле на психиката им. Все пак не трябва да се забравят ежедневните разходки, от които породата има нужда, за да се поддържа в добра форма. Козината на евразиерите трябва да се сресва редовно, но освен това не изисква други грижи.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Евразиерите са предразположени към проблеми с щитовидната жлеза и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 11-13 години.

Харесайте страницата ни във Facebook