Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ентлебухер

Сподели:

Ентлебухер / Entlebucher Sennenhund (47) (Entlebuch Cattle Dog)

Други наименования: Ентлебухер Зененхунд; Швейцарско пастирско куче

Порода от Втора група - секция 3 - Швейцарски планински и пастирски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Швейцария и те носят името на долината Ентлебухер, намираща се между кантоните Берне и Лукерне. Тази порода е най-малката от планинските швейцарски породи и рядко се среща извън родното си място, но е изключително популярна в пределите му. Ентлебухерите са енергични, умни и бързо адаптиращи се кучета. Отличават се като много добри пазачи на стадата с добитък.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 48 до 51 см.
Тегло: от 25 до 30 кг.
Тяло: компактно, с добре развита мускулатура
Глава: широка, с издължена муцуна
Очи: малки и в тъмен цвят 
Уши: висящи
Опашка: често се купира
Козина: лъскава, къса
Окраска: комбинация от черно и бяло с ръждиви шарки

Характер и поведение

По характер тези кучета са много дружелюбни, мили, социални, любопитни, активни, чудесни и предпочитани компаньони. Силно се привързват към стопаните си и се държат добре с децата и другите домашни любимци в семейството, но е препоръчително да бъдат социализирани още от ранна възраст, за да няма проблеми в поведението им.

Отглеждане

Най-подходящото жилище за тези кучета е къща с двор или ферма, те се нуждаят от голямо пространство и не е добре да се ограничава поривът им за тичане и опознаване на околната среда. Ето защо най-подходящи за него са активните семейства и спортни натури, които обичат да прекарват свободното си време със своите четириноги любимци и имат известен опит в отглеждането на кучета. Важно е да се знае, че местата с топъл и влажен климат не са добра среда за отглеждането на кучетата от тази порода. Козината им се нуждае единствено от разресване, но сравнително често.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Ентлебухерите са предразположени към затлъстяване, дисплазия на тазобедрената става и очни проблеми, а средната продължителност на живота им е около 11-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook