Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Египетска Мау

Сподели:

Египетска Мау / Egyptian Mau

История и произход на породата

Произходът на египетската мау е забулен в легенди и мистерии. Макар времето да е заличило следите за истинското й потекло, когато тя застане пред съдиите със своята стойка и властен поглед, човек лесно може да си представи, че тези животни някога са били почитани в древните египетски храмове. И действително, в много египетски рисунки могат да бъдат разпознати петнисти котки, много наподобяващи днешните египетски мау.

Смята се, че модерната египетска мау е произлязла от Италия през 1952г, когато руската принцеса в изгнание Наталия Трубецка видяла котката на египетския посланик. След като го убедила да й донесе няколко такива котки от Египет, тя започнала да ги развъжда. Трубецка описала своите мау като котки със "загрижено" изражение, а името на породата идва от египетската дума за котка.

Въпреки някои твърдения, че породата е произлязла в Египет, това не може да бъде доказано научно, тъй кат анализът на ДНК показва, че египетската мау има предимно европейски и северноамеркански черти. Всъщност тя е много близка до Мейн Куун, Корат и американските турски ангорски котки.

Външен вид

Египетската мау е единствената домашна котка с естествени петна. Шарката е произволна, като петната варират по размер и форма. На челото си имат окраска наподобяваща буквата "М", често наричана "белег на скарабея". При плешките и рамената, петната преминават в райета. Козината може да е в 5 цвята: сребристо, бронзово, опушено сиво, черно и калаено.

Очите са големи и закръглени, насочени под малък ъгъл към ушите. Точно това разположение на очите придава на египетската мау "загриженото" й изражение. Цветът на ириса е гроздово зелено.

Главата е леко закръглена, не много издължена. Щръкналите уши са средно големи, винаги нащрек. Козината по външната страна на ушите е много къса, което ги прави почти прозрачни. Опашката е със средна дължина и изтънява леко към върха.

Египетската мау е изваяна котка – тя обича да позира. Мускулестото, елегантно тяло дава на този атлет голяма издръжливост и подвижност. Предните й крака са малко по-къси от задните, което е една от уникалните черти, различаващи породата от останалите. Освен по характерните петна, тя може да бъде разпозната и по уникалното райе, преминаващо от главата до опашката.

Друга интересна физическа характеристика на египетската мау е, че има кожна гънка под корема, като при леопардите. Тя помага на котката да тича по-бързо, тъй като позволява на краката да се разгъват по-назад.

Египетската мау е относително рядка порода. По-малко от 200 котенца биват регистрирани официално всяка година.

Характер и поведение

Повечето хора избират египетската мау заради екзотичния й вид. Скоро след това обаче се влюбват в невероятния й характер. Всички котки си имат характер, но тази може много да ви забавлява. Тя е много предпазлива с непознатите и има навика да си избира свой "много специален" човек. Този човек е само и единствено неин и тя ще изисква от него постоянно внимание, без да приема отказ. На собствена територия е изключително отворена, не изпитва грам страх и е безкрайно любопитна.

Египетската мау е интерактивна котка. Тя много обича хората и винаги очаква да е част от семейството, но повечето котки от породата си имат много специфични предпочитания за това кой може да ги пипа и кой не.

Здраве и продължителност на живота

Египетската мау няма специфични здравословни проблеми и може да живее дълъг и активен живот. Обикновено има добър имунитет, но все пак е добра идея да я водите на годишни прегледи след 8-мата година, за да се уверите, че зъбите й черният й дроб са здрави.

Грижи

Козината на египетската мау се поддържа лесно. Достатъчно е да я решите веднъж седмично, а банята е рядкост.

Препоръчително е да миете зъбите й, за да ги предпазите от зъбни заболявания. Най-добре е това да става ежедневно, но и един път в седмицата пак е по-добре от нищо. Ноктите имат нужда от подрязване през няколко седмици, а ушите може да проверявате всяка седмица и да чистите с памучен тампон.

Добра идея е да държите египетската мау единствено вкъщи. Навън тя може да се зарази с болести от другите котки, да бъде нападната от куче или блъсната от кола. Освен това е доста умел ловец и е опасност за птиците. Не забравяйте също, че породата е скъпа и рядка, затова винаги има опасност някой открадне котката ви, ако тя е навън.

Съжителство с деца и други животни

Активната и игрива египетска мау е идеален избор за семейства с деца и неагресивни кучета. Тя ще играе на донеси играчката не по-малко ентусиазирано от който и да е ретривър, лесно учи номера и обича вниманието, което получава от децата. Освен това е достатъчно интелигентна, за да знае кога да се пази от пътя на пеленачетата, но предпочита по-големите деца, защото те отговарят на нейната енергичност и любознателност. Нищо не плаши египетската мау, още по-малко пък кучетата. Тя дори ще се сприятели с тях, ако те й позволят.

Цена: $500-1000

Харесайте страницата ни във Facebook