Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Дългокосмест уипет

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на дългокосместия уипет е САЩ. Тази порода възниква в средата на 19 век и днес все още се среща рядко. Представителите й са изключително бързи, интелигентни и много активни кучета, които са чудесни помощници в лова.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 47 до 56 см., женски - от 44 до 54 см.
Тегло: от 11 до 21 кг.
Тяло: със средни размери, атлетично, елегантно
Глава: издължена
Очи: тъмни
Носна гъба: тъмна
Уши: клепнали
Опашка: носи се надолу и е дълга
Козина: мека, дълга
Окраска: в най-различни цветове, понякога и в комбинация от цветове

Характер и поведение

По характер тези кучета са много мили, дружелюбни, социални, винаги приятелски настроени и прекрасни компаньони, които силно се привързват към своите стопани и не обичат да ги оставят сами. Компанията на хора ги прави щастливи. Отнасят се много добре с децата и другите домашни любимци в семейството. При срещата им с непознати само биха предупредили и тъй като са с много благ характер на тях не може да се разчита за охрана.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от ежедневни разходки. Не е задължително да се отглежда от хора с опит в гледането на кучета и лесно се поддава на обучение, което може да бъде приятно занимание, както за кучетата, така и за техните стопани. Козината им се нуждае само от често сресване.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Дългокосместият уипет е предразположен към очни проблеми и чувствителност към лекарства, но като цяло е с добро здравословно състояние. Средната продължителност на живота му е около 12-15 години. 

Харесайте страницата ни във Facebook