Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Дон Сфинкс

Сподели:

Дон Сфинкс / Don Sphynx

История и произход на породата

Дон сфинкс е руска порода гола котка, която има много общо с котките сфинкс от Канада, само че гените й са по-различни. Първата гола котка, станала основател на породата дон сфинкс, е открита в руския град Ростов на Дон през 1987г. Дон е една от големите реки в Русия и на нея са кръстени града и породата.

Когато рускинята Елена Ковалева прибрала вкъщи голата котка, първоначално тя помислила, че е болна и се опитала да я излекува от болестта, заради която опадала козината й. Скоро обаче станало ясно, че липсата на козина не е в резултат на болест, а е естествена мутация.

Котката била кръстена Варвара и след време родила цяло котило от голи котенца. Те станали основата на нова порода, кръстена дон сфинкс, макар понякога да е наричана и руска гола котка. Породата официално е призната като такава през 1997г.

Външен вид

Котките дон сфинкс имат мускулесто тяло със среден размер. Различават се от канадския сфинкс по това, че са по-тежки. Кожата им е гладка и мека, на допир наподобява мека праскова.

Дон сфинкс имат издължена муцуна с ясно изразени скули и очи. Челото е плоско и много набръчкано във вертикална посока. Над очите бръчките са хоризонтални.  Ушите са големи, широки в основата и закръглени на върха. Очите са като бадеми, средно големи и под лек ъгъл. Веждите и мустаците могат да са къдрави, прави или изобщо да отсъстват.

Котките дон сфинкс имат широки гърди и разкрач. Лапите им са с уникална форма и дебели възглавнички. Опашката е много тънка, прилича на камшик.

Най-характерната черта на дон сфинкс е, че са голи. Много котки от породата всъщност се раждат окосмени до различна степен, но трябва да останат напълно голи до втория си рожден ден. Кожата трябва да е отпусната и набръчкана. Колкото по-големи са бръчките, толкова по-добре.

Характер и поведение

Макар да са напълно голи и много сбръчкани, котките дон сфинкс имат характер, който изобщо не отговаря на почти извънземния им външен вид. Напротив, те с много активни, добронамерени, любвеобилни и обичат да бъдат докосвани. Освен това са изключително интелигентни и лоялни, което прави възможно дресирането им. Някои казват за тях, че "не са хора, но не са и съвсем котки". Дон сфинкс са умни, игриви, палави и се държат повече като малки деца, отколкото като котки.

Грижи

Понеже котките от порода дон сфинкс нямат козина, не изискват да ги решете и не се скубят. Имат склонност към потене обаче, затова трябва редовно да ги бършете и къпете. Понеже имат по-висока телесна темепратура, котките сфинкс имат нужда от малко повече храна от останалите породи.

Здраве и продължителност на живота

Котките имат козина по няколко важни причини – тя им дава защита, топли ги и им помага да комуникират. Освен това им дава информация за околната среда, тъй като косъмчетата са чувствителни на допир. Понеже за котката е важно да поддържа козината си, езикът й е пригоден специално за тази цел и тя отделя много време на това занимание.

Ако котката бъде лишена от козината си, това ще окаже сериозен ефект върху нея – деликатната й кожа ще бъде изложена на опасната УВ светлина, а рискът от наранявания става по-голям. Освен това мазнината, произвеждана от кожата, обикновено се абсорбира от козината, но при голите котки прави кожата мазна и податлива на инфекции.

В зряла възраст дон сфинкс притежават силен имунитет към повечето болести, но въпреки това не ги оставяйте на студени места и течение, както и за дълго време на слънце. През зимните месеци голите котки изобщо не понасят студа. Златното правило тук е, че ако на вас ви е студено, значи и на котката й е студено.

Важно е да отбележим, че пускането на дон сфинкс навън може да е опасно. Не само заради слънцето и студа, но и защото тези котки са изключително любопитни и бързи и най-малкото нещо може да отвлече вниманието им. Катерят се по дворните огради като професионалисти.

Продължителността на живота на дон сфинкс е колкото при повечето други домашни котки. В зависимост от гените и някои други фактори, вашата котка дон сфинкс може до доживее до 20 и повече години. Ако се грижите добре за нея, обикновено ще ви радва поне 15 години.

Съжителство с деца и други животни

Дон сфинкс обичат да са край деца. Котките от породата ще се радват да прекарват времето си в игра с децата ви. Освен това се разбират чудесно с други домашни любимци и не бива да се притеснявате, ако вече имате куче.

Обяви за Кучета
4ay 4ay
4ay 4ay
Цена: 100 лв.
обл.Враца
Кученца лабрадор ретривър
Кученца лабрадор ретривър
Цена: 500 лв.
гр.Оряхово

Харесайте страницата ни във Facebook