Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Девон рекс

Сподели:

Девон рекс / Devon Rex

История и произход на породата

  През 1960г, англичанката Берил Кокс открила котарак със странно къдрава козина близо една изоставена мина край Бъкфастлий в Девоншир. Тя се надявала да го вземе за разплод, но не могла да го хване, защото котаракът все й се изплъзвал. След време обаче, той се чифтосал с една улична котка, с която г-жа Кокс се разбирала много добре. Котилото се родило на поляна в края на градината й, затова тя успяла да разгледа отблизо котенцата и открила едно мъжко, което имало същата къдрава козина като дивия Том. Решила да го вземе и го отгледала в дома си. Кърли, както го кръстила, се превърнал в първия от новата порода девон рекс.

  Г-жа Кокс била виждала снимки на котката Калибънкър от порода корниш рекс, открита наблизо 10 години по-рано и се свързала с групата, която развъждала породата. Те взели Кърли и го чифтосали с една от своите женски котки, но за голяма изненада открили, че всичките им котенца са с права козина. Въпреки повторните опити, кръстоската между корниш и девон не дала нито едно котенце с къдрава козина.

  Накрая специалистите стигнали до заключението, че въпреки географската близост на двете породи, къдравият ген на девон рекс не бил същия като онзи, който допринасял за къдравата козина при корниш рекс. Двата рецесивни гена в последствие били кръстени (r) за корниш и (re) за девон.

  Поради тези различия, единственият начин девон рекс да бъде призната като отделна порода се оказало близкородственото кръстосване. По подобен начин се случили нещата и с Калибънкър години по-рано. Кърли се чифтосал с дъщерите си и така гарантирал бъдещето на породата си. Той живял дълъг и продуктивен живот, докато през 1970г не загинал при инцидент на пътя.

Външен вид

  Породата девон рекс има уникални черти. Със своите големи очи, къса муцуна, изразени скули, къдрави мустаци и огромни уши много прилича на елфско създание от приказките.

  Девон рекс са малки котки със средно телосложение. Женските тежат около 2-3кг в зряла възраст, а мъжките достигат до 3-4кг. Макар да изглежат крехки, те са доста жилави и мускулести.

  Разбира се може би най-отличителната характеристика на породата е козината й, която може да варира значително от една котка до друга. Девон рекс имат къса, вълниста козина, която е или доста рядка и леко къдрава, или гъста, с ясно изразени чупки. На пипане козината е много мека и се усеща повече като мъх.

  Девон рекс обикновено си сменят козината един или два пъти до съзряването. Обикновено, ако котката се роди с красива, мека и къдрава козина, тя ще я запази такава и като порасне.

  Козината на девон рекс може да е в много различни цветове и шарки, включително бежово, на цветни петна, калико, в два цвята, бяло на черни петна и опушени цветове. Породата се признава и приема в конкурсите независимо от цвета и шарката.

Характер и поведение

  Девон рекс са доста забавни котки, които не изискват много грижи и могат да бъдат изключително социални. Въпреки това си имат свой характер. Те винаги са нащрек и активни. Винаги с интерес проучват обстановката. Обичат да бъдат със стопаните си и обожават да играят на донеси играчката и всякакви други игри. Освен това са много издръжливи котки, любознателни по природа и ще изследват всяко кътче от дома си.

  Котките от порода девон рекс са като кучетата, колкото и странно да е това – следват хората от стая в стая и се самопоканват във всеки удобен момент. Много харесват да се настанят на нечие рамо, скут или където могат да са най-близо до човека. Девон рекс са много интелигентни, изключително се привързват, лоялни са и обичат забавленията.

  Внимание, котките девон рекс са ловци на храна! Независимо дали е хамбургер с картофки или чиния пълна със зеленчуци, бъдете готови да отбранявате храната си от бързата и изключително подвижна котка. Девон рекс никога не отказват вечерята си и с удоволствие ще ви помогнат с вашата. Не се заблуждавайте по гальовния поглед, с който котката се опитва да ви убеди, че не е хапвала от седмици.

Алергии

  Въпреки популярния мит, девон рекс сменят козината си, макар при тях това да става по-лесно, отколкото при други породи котки. Също така може да сте чули, че девон рекс са хипоалергенни котки, но това силно варира според индивидуалните алергии. Макар някои хора с алергии към животни понасят девон рекс без проблеми, препоръчва се човек първо да подържи котката за известно време, преди да реши да я занесе вкъщи.

Какво трябва да знаете

  • Котките от порода девон рекс са най-подходящи за домашни котки и обичат да стоят вкъщи.
  • Девон рекс изискват много внимание и привързаност.
  • Породата е много интелигентна и активна, затова много лесно й доскучава.
  • Девон рекс е идеална порода за хора, които искат домашна котка, за семейства с деца и семейства с други домашни любимци.

Цена: 1000 евро

 

Харесайте страницата ни във Facebook