Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Дендидинмънт териер

Сподели:

Дендидинмънт териер / Dandie Dinmont Terrier (168)

Порода от Трета група - Секция 2 - Малки Териери

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родното място на дендидинмънт териера е границата между Англия и Шотландия, където в миналото са използвали кучетата от тази порода като ловци на язовци и видри. 

Външен вид

Височина: от 20 до 28 см.
Тегло: от 8 до 11 кг.
Тяло: малко, ниско, издължено
Глава: широка, голяма
Носна гъба: тъмна
Очи: големи и изразителни, в тъмни цветове
Уши: висящи
Опашка: дебела, носи се хоризонтално
Козина: комбинация от мека и груба козина, дълга е около 5 см.
Окраска: среща се във всички нюанси на сивото, сребърното, светлобежовото и кафявото

Характер и поведение

Дендидинмънт териерите са много забавни и игриви кучета, изключително приятни компаньони. Силно се привързват към стопаните си и се отнасят много добре с по-големите деца в семейството. Мъжките кучета понякога могат да се държат агресивно към други кучета от същия пол. Важна е ранната социализация на кучетата от тази порода, за да се разбират добре и с по-дребните домашни любимци в семейството, като например котките. Заради силно развитите си защитнически инстинкти е нормално да се държат подозрително към непознатите.

Отглеждане

Представителите на тази порода биха се чувствали добре в малко жилище или апартамент. Те са много интелигентни и лесно се поддават на обучение. Козината им се нуждае от редовно разресване и подстригване няколко пъти в годината, но тъй като пада рядко е много подходяща за хора с алергии.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Дендидинмънт териерът е предразположен към епилепсия, проблеми с очите и щитовидната жлеза, а средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook