Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Декоративен заек

Сподели:

Зайците са малки бозайници, които произхождат от Европа, Южна Африка, остров Суматра и Япония. Срещат се и в пустинните райони на Средния Изток. Там те населяват тревистите части, където има условия за намиране на храна и вода. Зайците са тревопасни животни - хранят се с трева, плодове и зеленчуци, много обичат детелини.

виж в пълен размер

Днес декоративният заек е популярен домашен любимец. Той е тих и спокоен по природа и може да бъде приятна и ненатрапчива компания. Декоративният заек се нарича още заек подземник (Oryctolagus cuniculus), принадлежи към семейство Зайцови (Leporidae) от рода Oryctolagus. Представителите на този вид достигат дължина на тялото от 20 до 50 см. и тежат от 500 гр. до 3 кг. Имат добре развити задни крака, които им позволяват да тичат с до 4 км/ч. Имат различна окраска на козината - кафява, черна, бяла, жълто-кафява или сива.

Зайците са общителни и игриви животни, обичат да живеят по групи. Могат да хрупат трева по цял ден. За тях е жизненоважно да приемат достатъчно трева. Освен, че е полезна, тя подхранва зъбите им и ги поддържа здрави. Зъбите на декоративния заек растат до края на живота им. Хрупайки нещо постоянно, заекът ги изпилява и поддържа до поносима големина. Ако не ги изпилява редовно зъбите могат да пораснат дотолкова, че да му причиняват болка и да доведат дори до смърт. Затова е важно стопаните да осигуряват нужния запас от трева или играчка, която да гризат. Средната продължителност на живота на декоративния заек е около 8 години.

Всички зайци са предразположени към болестта Мискоматоза. Това е заболяване, което се причинява от мискома вирус. Той води до появата на желеподобни буцести (туморни) образувания в подкожието. По тялото на животното - около очите, муцунката, ушите и ануса - се появяват подутини и израстъци. Носители на вредния вирус са мухи и всякакви други насекоми. Лечението се извършва чрез специална ваксина. Ако не се приложи навреме, животното може да умре. Засега няма данни за заболели животни на територията на страната, но в Европа ежегодно се регистрират такива случаи. За да се сведат до минимум рисковете за такива фатални последици се препоръчва животните да се ваксинират на всеки 6 месеца или поне веднъж в годината.

От много народи заекът се възприема като символ на плодовитост и прераждане. В редица страни и до днес се отдава почит на Великденския заек през пролетта и на празника Великден.

Зайците са известни с бързото и ефективно възпроизводство. Бременността продължава около месец (28 до 32 дни). Женските могат да раждат по 5-6 бебета от 3 до 5 пъти в годината.

популярни в енциклопедията
Кучета

Харесайте страницата ни във Facebook