Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Чинчила

Сподели:

Чинчилата е среден на вид гризач, който произхожда от планините Анди в Южна Америка (Аржентина, Чили, Перу). Името си получава от древното племе Чинчас (Chinchas), което е преследвало тези животни заради дебелата им и красива козина.

Чинчилата вече все по-рядко се среща в родината си. Опитомяването на това животно започва да се практикува през 20-те години. По това време един инженер от Чили внася група чинчили в Калифорния. От тогава до сега гризачите се отглеждат като домашни любимци и се търсят по целия свят.

виж в пълен размер

Чинчилата е бозайник от семейство Чинчилови (Chinchillidae). Научното ѝ име е Chinchilla Lanigera. Достига дължина между 25 и 35 см., тегло около 400-500 грама. Отличава се с много красива бляскава козина с бежови, кафяви и сиви окраски.

В традиционното меню на чинчилата присъстват овес, царевица, жито, ечемик, слънчоглед, моркови, цвекло, зеле, сено, люцерна и листа от глухарче. Не трябва да се правят резки промени с храната, която се дава, защото това крие риск да се стресира животното. 

Полезно е да се дават клонки с листа, креда или тебешир, които служат за острене на зъбите. Животното е предразположено към затлъстяване, затова е добре да не се прекалява с храненията. Рядко пие вода.

Задните крака са по-издължени и развити. Бяга много бързо, може да развие скорост до 24 км/ч.

Средната продължителност на живота на чинчилите е между 10 и 18 години. 

Важна особеност при отглеждането

Чинчилите не трябва да се хващат отдолу все едно са мишки или хамстери, защото имат т. нар. "плаващи ребра", които не са изцяло прикрепени към гръбначния стълб и дори при малък натиск ребрата може да се разместят и да се забият в някой жизненоважен орган и да убият животното.

Чинчилата е игрива и има нужда да й се обръща внимание, може да се отглежда в аквариум, клетка или кафез, като подът задължително трябва да бъде покрит с талашит. 

Определя се като мило и любвеобилно животно, бързо се привързва към стопаните си, не прави боклук.

Трябва да се има в предвид, че животното е много чувствително към високата температура, затова стаята, в която се държи, не трябва да бъде прекалено топла. Клетката не трябва да се слага в близост до печка, климатик или друг отоплителен уред. 

Харесайте страницата ни във Facebook