Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Чешки териер

Сподели:

Чешки Териер / Ceský Teriér (246) (Cesky Terrier)

Други наименования: Чешки миниатюрен териер 

Порода от Трета група - Секция 2 - Малки Териери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на чешките териери, както се подразбира още от тяхното име, е Чехия. Породата е резултат от кръстосването на сийлиъмски и шотландски териер, а представителите й се отличават като много добри пазачи и способни ловни кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 25 до 32 см.
Тегло: от 6 до 10 кг.
Тяло: продълговато, с добре развита мускулатура
Глава: издължена, с характерни вежди, мустаци и брада
Уши: триъгълни, клепнали
Опашка: дълга
Крайници: къси
Козина: мека на допир и на вълни
Окраска: черна (така се раждат, но постепенно цветът изсветлява); сиво-синя с жълто; сиво-синя със светлокафяво; сиво-синя с бяло

Характер и поведение

Чешките териери са много дружелюбни, любвеобилни и лоялни кучета. Привързват се силно към своите стопани и всички от семейството, на което принадлежат, като изключение не правят нито децата, нито другите домашни любимци. Самотата ги прави много нещастни, затова се препоръчва стопаните им да разполагат с повече свободно време, което да споделят с тях. Към непознатите се държат подозрително и винаги са нащрек. След любимите им занимания е да пътуват.

Отглеждане

виж в пълен размер

Породата може да се отглежда в малки жилища и апартаменти, но не трябва да се лишава от разходки, това би довело до проблеми в поведението на кучето. Козината на чешките териери се нуждае от редовно разресване, за да изглежда добре, а лапите и ушите им трябва редовно да се проверяват, за да се избегне инфекция.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Чешките териери се отличават с добро общо здравословно състояние, а средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook