Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Червенобуза костенурка

Сподели:

Червенобузата костенурка е обитател на блатата в южните райони на Северна и Южна Америка. Днес тя е приспособена да се отглежда в домашни условия като декоративно животно.

Храни се с разнообразни неща: плодове, зеленчуци, насекоми, месо, малки рибки и/или обезкостено месо от риба и специална храна за костенурки, която може да се набави от зоомагазините.

виж в пълен размер

Средната дължина, която достигат е около 28 см. Имат интересна окраска, която с годините се изменя. Мъжките могат да стават много тъмни на цвят с напредването на възрастта. Характерно за червенобузите костенурки е наличието на жълти петна зад очите им.

За отглеждането на костенурка е необходим терариум, чиито размери трябва да бъдат съобразени с животното, т.е. не бива да е много малък, животното трябва да разполага с достатъчно голямо пространство.

Червенобузата костенурка е водно животно, но има ноздри, през които си поема въздух. Терариумът, в който се отглежда трябва да е покрит с вода, но и да бъде осигурено достатъчно свободно пространство над водата, за да може костенурката да излиза на сухата повърхност и да се "препича" на някой камък. В близост трябва да има нагряваща лампа, която да поддържа температура в терариума между 24 и 30 градуса.

Ключът към здравословното състояние и дълъг живот на червенобузата костенурка се крие в правилното хранене. Преди всичко костенурката трябва да приема изкуствена храна като скариди, пелети и други подобни. Полезно е от време на време да й се дава сурово месо, от което да си набавя някои важни за организма витамини и белтъчини. Младите червенобузи костенурки трябва да приемат и жива храна като малки пеперуди или земни червеи. Живата храна засилва имунната система на животното и помага за по-бързото му възстановяване след боледуване. В менюто е добре да има месо от скариди, калмари, суров черен дроб. Малките костенурки трябва да бъдат захранвани ежедневно, докато по-възрастните (на 2 и повече години) приемат храна средно по 2-3 пъти в седмицата.

Харесайте страницата ни във Facebook